Vår

Nu har björnarna vaknat!
Äntligen är våren på gång och björnarna har kommit ut ur sina vinteriden. Hanarna är nu utsvultna och behöver protein för att äta upp sig igen och det bästa sättet att stilla hungern är att gå på jakt och försöka slå en älg!

Lyckas en björnhane med det så är nästa steg att hitta en hona att dela en slagen älg med för att visa vilken duktig jägare han är. Förhoppningen är att honan blir så imponerad att han väljs som en lämplig partner. Bland fåglar är det vanligt att hanen matar honan för att visa att han är en bra familjeförsörjare och därmed en bra partner att satsa på. För björnarna så lever honan själv med sina ungar så det är mer att tycka att han verkar ha bra gener och därmed en bra partner för parning.

Honorna har fött sina ungar i idet under vintern och väntar lite längre än hanarna innan de lämnar idet. Ungarna är mycket små när de föds för att inte tära så mycket på modern genom moderkakan, istället får de näring via diandet som björnhonan kan ta av upplagda fettreserver.

 

Det största hotet för björnungarna är björnhanar som gärna dödar dem för att äta och för att få björnhonan att bli brunstig på nytt och därmed tillgänglig för parning. Ungefär 30% av björnungarna blir dödade av björnhanar. Så det är lätt att förstå att björnhonorna är mycket försiktiga när det är hanar i närheten.

Ett sätt att skydda ungarna är att honan gärna parar sig med flera björnhanar i området så att hanarna upplever ungarna som sina egna!