Pelle Hultman – En dag i gömsle i den Finska vildmarken

Fotograf Pelle Hultman

Några av mina bilder på varg och björn under ett par resor till Kuhmo i östra Finland vid ryska gränsen. De visar lite av livet på en myr i verklig vildmark i skymningen, på natten och gryningen. Bilderna är tagna i augusti och september 2013. Platsen är känd som ett stort vargrevir. Thomas Atterdal, naturfotograf verksam inom Focus on WildLife var den som planerade och ledde resorna.

Vi bodde i en anläggning som drivs av Lassi, med bekvämt boende och förträfflig mat. Lassi är känd naturfotograf och har byggt ett antal gömslen som är  perfekta för att få se varg, björn och järv.

Jag tillbringade åtta nätter i gömslen under resorna i augusti och september och fick då många tillfällen att både se och ta bilder av björn, varg, järv, havsörn m m.

På dagarna genomförde vi workshops under Thomas ledning där vi diskuterade våra bilder och försökte förbättra oss som naturfotografer. Att arbeta i workshops med nattens bilder var verkligen uppskattat!

Myren i början av september

Myren sent på eftermiddagen. Helt tyst och stilla……….

 Fotograf Pelle Hultman

 

Först kommer en ensam korp, flyger in över myren och slår sig ner i en torraka med utsikt över hela myren.

 

 

 

Fotograf Pelle Hultman

 

 

Fler korpar kommer, en och en och i små flockar och snart är det ett trettiotal korpar, korpar som väntar på att få vara med och dela på bytet. Korparna flyger runt kring myren i små flockar och spanar. Snart varnar korparna att björnen är på väg. Björnen som kan slita sönder bytet och som låter korparna ta för sig bara de inte kommer för nära.

 

 

Fotograf Pelle Hultman

Första björnen kommer, stannar i skogsbrynet och spanar länge innan den vågar sig fram. Björnen vet att vi finns där men så länge vi sitter tysta i gömslena så vågar den sig fram.

Fotograf Pelle Hultman

En havsörn kommer seglande in över myren och landar högt upp i en torraka. Havsörnen vill också vara med och dela på bytet. Korparna tycker inte om att havsörnen dyker upp och börjar retas närgånget med örnen.

 

Fotograf Pelle Hultman

Fler björnar kommer till myren för att vara med och dela på bytet. Störst äter först.

Fotograf Pelle Hultman

Fotograf Pelle Hultman

Fotograf Pelle Hultman

Sist kommer vargen. Spanar först länge på björnarna och mot gömslena. Alfatiken och dotter ansluter till alfahannen. Alla är väldigt vaksamma.

Fotograf Pelle Hultman

Vargarna närmar sig björnen som är kvar och försöker reta björnen så att någon av vargarna kan komma åt bitar av bytet. Björnen ligger lugnt kvar och äter, brusar bara upp när vargen blir för närgången.

Fotograf Pelle Hultman

En björn – en stor hanne på 2,5 m när den står på bakbenen och med en vikt på 350 kg – tar en genväg alldeles nära gömslet, det ger mig en möjlighet att ta en spännande närbild på björnen.

Fotograf Pelle Hultman

Så småningom avtar intresset för myren. Först lämnar vargen myren, sedan björnen. Havsörnarna stannar ett tag med ger sig sedan iväg, så gör även de flesta korparna. Några stannar kvar över natten. En havsörn väljer dock att tillbringa natten högt upp i en tall.

Myren blir åter tyst och stilla……….

Fotograf Pelle Hultman