Utrustning

Kamerahuset
Vid djur- och fågelfotografering är det en fördel att ha en systemkamera. Några kamerahus arbetar med fullformat (35 mm) och andra har mindre sensorer, s.k. APS-C sensor. De flesta kamerahus i instegsmodellerna har mindre sensorer. De har för­delen att man använder s.k. multiplikator för objektiven. Ett 200 mm objektiv blir 320 mm i en mindre sensor vid en multiplikator på 1.6. Några är förtjusta i dem, för att de ger en förlängning av objektiven. Bilderna får en jämn kvalitet över hela bildytan efter­som man slipper ofta förekommande kvalitetsförluster vid bildhörnen.
Viktigare än att ha stor eller liten sensor är kanske om du har en gammal eller ny kamera. Utvecklingen har gått snabbt under de senare åren. Nyare kameror klarar bl.a. av högre ISO tal.

Objektiv
Har man en systemkamera bör man kanske satsa på ett zoomobjektiv som fungerar på nära och längre distans. Har man två kameror kan man ha en fast tele på den ena och en kortare zoom på den andra. Det mest användbara är en zoom på 70-200 mm. Det mest använd­bara fasta objektivet vid björnfotografering från gömsle är 300 eller 400 mm på fullformat. Har man ett kamerahus är det lämpligt att välja zoomobjektivet. Kan man kosta på ytterligare ett kamerahus så är det givet att välja ett fast objektiv på detta.
Det är bra att ha ett ljusstarkt objektiv, då kan man fota lite extra tid då det är som mörkast.

Filma
Går utmärkt. De flesta har en kamera med filmfunktion. Tänk på att ha en mikrofon som kan ställas utanför gömslet. Du måste sätta upp den vid ankomsten till gömslet. Det går inte att fixa med det när du väl sitter i gömslet. Ett tips är att inte zooma och panorera för mycket när du filmar.
Notera att autofokusen kanske inte fungerar – du kan behöva använda manuell fokusering. Det som kan vara fascinerande är att få med ljudeffekter. Det kan låta rätt mycket när björnen plaskar runt på myren och vänder på stubbar och gräver rötter i marken.

ISO
Är ett måste att använda aktivt. Börja med ISO 100 och skruva upp till 3200 och mer när det blir mörkare. Ställ in talet i förväg så du är beredd ta en bild. ISO talen fungerar lite olika i kameror. En del kanske kommer upp till 1600 ISO, andra till 3200 ISO och vissa kameror klarar 12800 eller mer. Det bästa är att i förväg testa kameran med olika ISO talen och se hur kvaliteten blir. En brusig bild kan man ta om alternativet är inget alls!

Strömkälla
Se till att du har fullt laddade batterier till kameran. I regel räcker det med ett fulladdat bat­teri. det är rekommendabelt att ta med ett reservbatteri. Stora objektiv tar mer ström! I rummen och i restaurang på lodgen finns det eluttag.

Dator och internet
Ha med dig en laptop och en extern hårddisk. Minneskortet bör tömmas på morgo­nen till datorn. Gå igenom bilderna och göra en preliminär sortering av bilderna. Det är ett tillfälle att göra justeringar och lära inför nästa fotopass. På lodgen kan du koppla upp dig på internet. Det kan vara en kul grej att lägga någon bild på nätet efter nattens fotande.